30 June 2014

EUs junioreksperter på studiebesøk til Haugalandet og Stavanger

16 unge, ambisiøse energieksperter fra Europakommisjonen var nylig i Stavangerregionen for å lære mer om regionens energiprofil og aktuelle energipolitiske problemstillinger.

16 junioreksperter fra EU-kommisjonens DG Energy (Kommisjonens departement for energi) og DG Move (Kommisjonens departement for transport) besøkte Stavangerregionen 12-13. juni. Det var satt opp et intensivt todagers program som tok for seg temaer som gassens rolle i europeisk energimiks, offshoreteknologi, karbonfangst og – lagring (CCS), fornybar energi, energieffektivisering og smart teknologi.

Den første dagen var gruppen på besøk til Statoil sitt hovedkontor på Forus. Her ble de orientert om selskapets aktiviteter på norsk sokkel, og om offshore vindmølle-satsningen, i tillegg til at CCS og gassens betydning i europeisk energimiks ble diskutert. Deretter besøkte de Lyse Energi som orienterte om selskapets forretningsområder, særlig smart teknologi-satsningen. Lyse bød også på besøk til kraftverkene Jøssang og Dalen på Jørpeland. På kvelden inviterte SrE, sammen med Norsk Olje og Gass, til nettverksmiddag der juniorekspertene fikk treffe unge i regionen som arbeider innenfor energifeltet.

Dag to besøkte gruppen Haugalandet. Juniorekspertene fikk omvisning på Kårstø og prosesseringsanlegget, og ble deretter tatt med til Gismarvik, hvor en av landets største næringsparker er under utvikling. Man ønsker å legge til rette for en infrastruktur med fleksible energiløsninger i næringsparken, og juniorekspertene ble utfordret på å komme med innspill til hvordan parken burde utformes. Etter omvisning hos Gassco, ble dagen rundet av med besøk rådhuset i Haugesund med orientering fra vara-ordfører Sven Olsen (FrP).

Det kom mange spørsmål underveis i foredragene og i løpet av omvisningene.  Særlig skapte regionens bevisste satsning på fornybar og alternative energiformer stort engasjement hos deltakerne.

Bakgrunn
To ganger i året inviterer Stavangerregionens Europakontor sammen med Statoil, EUs junioreksperter fra Europakommisjonens DG Energy til et todagers studiebesøk til Stavangerregionen. Hensikten med delegasjonsreisene er å profilere Stavangerregionen som europeisk energiaktør, og som en internasjonal arbeidsregion. De unge energiekspertene har dessuten et unikt innblikk i hva som skjer på energifeltet på Europanivå som er nyttig for regionens aktører å ta del i.

Norge er en del av EUs indre energimarked gjennom EØS-avtalen og samarbeider tett med EU i en rekke energipolitiske spørsmål.  Å bringe juniorekspertene til Stavangerregionen bidrar blant annet til å styrke forholdet mellom EU og energiaktørene hjemme, samtidig som det belyser regionens arbeid i møte med fremtidens klima og energiutfordringer. Stavangerregionen har et klart ønske om å stå frem som en ledende europeisk energiregion, og ser stor verdi i delegasjonsbesøkene.

Share