Europakommisjonen har lagt frem en visjon for utvikling av akvakultur i EU. Kommisjonen, medlemsstatene og interessentene skal gå sammen om å utvikle sektoren som direkte bidrar til EUs European Green Deal, og spesielt ‘fra jord til bord‘-strategien.
Potensial for vekst og bærekraft
Akvakultur har en voksende rolle å spille i det europeiske matvaresystemet, og det er en sektor som har mulighet til å tilby sunn mat med et klima- og miljøavtrykk generelt under landbasert oppdrett.
I dag kommer en av fire sjømatprodukt som forbrukes i Europa fra akvakultursektoren. Imidlertid dekkes det meste av sjømatforbruket av import, og utgjør 60% av den totale forsyningen. Samlet sett kommer bare 10% av EUs sjømatforbruk fra EUs akvakultur. Dette viser et stort potensial for vekst.
Med retningslinjene Kommisjonen akkurat har vedtatt, ønsker EU å posisjonere sin akvakulturproduksjon som den globale referansen for bærekraft og kvalitet, redusere avhengigheten av import av sjømat og skape flere arbeidsplasser, spesielt i kystregioner.
De strategiske retningslinjene
Kommisjonens nye strategiske retningslinjer for bærekraftig og konkurransedyktig akvakultur skal gjelde for perioden 2021-2030. EU har gjennomgått muligheter og utfordringer som ligger i akvakulturen, og foreslår ut i fra gjennomgangen retningslinjer med spesifikke tiltak på en rekke områder, inkludert tilgang til rom og vann, menneskers og dyrs helse, miljøprestasjoner, klimaendringer, dyrevelferd, reguleringsmessige- og administrative rammer.
Formålet er å bidra til oppbyggingen av en akvakultursektor i EU som:
- Er konkurransedyktig gjennom å ha adgang til arealer og vann, og som har rettslige og administrative rammer.
- Sikrer forsyningen av næringsrik og sunn mat.
- Minsker EUs avhengighet av import av fisk og skalldyr.
- Skaper økonomiske muligheter og arbeidsplasser.
- Blir en global referanse for bærekraft og kvalitet.
- Hjelper EUs forbrukere med å ta informerte valg av bærekraftige akvakulturprodukter.
- Sikrer like konkurransevilkår for akvakulturprodukter som markedsføres i EU.
Kommisjonen påpeker at i motsetning til fiskeri er ikke akvakultur et område med eksklusiv EU-kompetanse. Akvakultur er viktig for europeisk matsikkerhet, bærekraftig vekst og sysselsetting. Derfor forutsetter den felles fiskeripolitikken i EU et system for strategisk koordinering av akvakulturen.
Veien videre
Kommisjonen oppfordrer nå EU-landene til å vurdere disse nye retningslinjene i sine flerårige strategiske planer for utvikling av akvakultursektoren, samt landenes støtte til sektoren under det kommende European Maritime, Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF), og andre EU-fond.