Ny president i Europaparlamentet

Italienske Antonio Tajani er Europaparlamentets nye president. Foto: Europaparlamentet
Italienske Antonio Tajani er Europaparlamentets nye president. Foto: Europaparlamentet

17. januar ble den italienske kristendemokraten Antonio Tajani valg som ny president av parlamentarikerne i Europaparlamentet. Tajani sikret seg støtten fra de borgerlige (EPP) og liberale (ALDE) partigruppene i Europaparlamentet, og fikk til sammen 351 stemmer. Han gikk dermed seirende ut foran sosialdemokraten Gianni Pittella, også han italiener, med 282 stemmer.

Bakgrunnen for presidentvalget er at daværende president Martin Schulz i november annonserte at han ikke stilte til valg for en ny periode. Schulz stiller i stedet som Merkels sosialdemokratiske utfordrer når tyskerne går til valgurnene i september.

Annonseringen markerte slutten på storkoalisjonen mellom EPP og sosialdemokratene (S&D), som siden 2014 har samarbeidet for å begrense innflytelsen til de euroskeptiske partiene, og begynnelsen på et nytt samarbeid mellom EPP og ALDE. Tajanis valgseier markerer i så måte en høyredreining i Europaparlamentet, og med dette er alle lederne av EUs viktigste institusjoner (president Jean-Claude Juncker i Europakommisjonen og president Donald Tusk i Det Europeiske Råd) medlemmer av partigruppen EPP.

63 år gamle Antonio Tajani er tidligere journalist og offiser i det italienske luftforsvaret, og var talsmann for Silvio Berlusconi på 90-tallet. Han har også vært kommissær i Europakommisjonen med ansvar for transport og industri, og er nå inne i sin fjerde periode som Europaparlamentariker.

Politico har skrevet fyldig omtale av valget her og her.

Om presidentembetet:
Europaparlamentets president leder debatten og aktivitetene i parlamentet, og er institusjonens offisielle representant internasjonalt og innad i EU. Presidenten velges for to og et halv år om gangen, med mulighet for forlengelse. Signaturen til presidenten er nødvendig for at EUs budsjett og de fleste nye lover kan godkjennes.