29 September 2023

Ambisiøs plan for energisparing trer i kraft

Europa skal bli mer miljøvennlig, og Rådet vedtok i juli nye regler for å redusere energiforbruket i EU med 11,7 % innen 2030.

Denne uken trådte reglene i kraft.

Det nye kravet er en videre innstramming av krav lagt frem i EU Green Deal Package, og REPowerEU.

De første kravene om energieffektivisering ble først lagt fram i 2021. Deretter ble det lagt fram strengere krav i 2023, både for å nå klimamålene, men også som et tiltak for å gjøre Europa mindre avhengig av russisk energi.

Å spare energi er et sentralt steg mot å redde planeten. Nå trenger vi at energieffektivitet blir en enda mer integrert del av samfunnet vårt, og det reviderte direktivet hjelper oss med å oppnå nettopp det, uttalte Frans Timmermans, sjef for EUs Green Deal, til EURACTIV da forslaget ble lagt fram tidligere i år.

Vil påvirke bygg og transport

Hver medlemsstat må bidra til å oppnå det nyte EU-målet.

Alle landene vil fastsette indikative nasjonale bidrag og planer for hvordan de skal nå målet i sine nasjonale energi- og klimaplaner.

Formelen for å beregne nasjonale bidrag til målet vil være indikativ, med muligheten for å avvike med 2,5%.

Utregningen vil bli gjort basert på en rekke kriterier som BNP per innbygger, energiintensitet, og potensial for energisparing.

Kommisjonen vil deretter regne på om bidragene summerer seg til 11,7% målet, og hvis ikke, vil de justere de nasjonale ambisjonene.

Kravet vil særlig påvirke bygg, industri og transport, ettersom dette er områder hvor det er høyest potensiale for reduksjon, i følge EU.

Ville ha høyere reduksjon

Direktivet er et produkt av lange forhandlinger.

I 2021 satte EU et reduksjonskrav på 9% i 2021, før Parlamentet avholdt en avstemning i 2022 hvor det ble stemt for et reduksjonsmål på 14,5%, med 469 stemmer for, og 93 imot.

Det høye målet møtte imidlertid stor motstand fra flere av medlemslandene, og etter harde forhandlinger ble ambisjonene redusert med nesten 20% til 11,7 %.

Norsk side

Direktivet er under vurdering på norsk side, og er enda ikke en del av EØS-avtalen.

Share



Author

Håkon Langeland