28 July 2025

Britisk forskningsfall i EU – Norges plass er ikke garantert


Sterk deltakelse i dag, men fremtiden er uviss for flere assosierte land i det EUs neste rammeprogrammet.

Storbritannia henter nå inn bare 60–70 % av forskningsmidlene landet tidligere fikk under Horisont 2020, ifølge Russell Group som er en sammenslutning av britiske toppuniversiteter. Etter flere års Brexit-kaos ble britene først assosiert med Horisont Europa i 2024, EUs 9 ende rammeprogram. Den lange pausen har svekket samarbeidet, særlig i de store forskningskonsortiene under søyle 2 i programmet.

– Det vil ta tid å komme tilbake til tidligere nivåer, sier Russell Group. Britiske forskere fikk plutselig tilgang til utlysninger med frist tidlig i 2024, uten tid til å bygge nye partnerskap.

Samtidig går det bedre i Søyle 1: Storbritannia fikk flest ERC-tilskudd i Europa i 2024 og topper også søknadsstatistikken for Marie Skłodowska-Curie-stipender.

Krever klarhet før neste program (FP10)
Sammen med Sveits og Canada etterlyser britene nå tydelige regler for hvordan tredjeland skal kunne knyttes til neste rammeprogram, FP10 (10th Framework Programme), som vil gjelde fra 2028. De advarer om at uklarhet gjør europeiske forskningsmiljøer forsiktige med å satse på langsiktige prosjekter med partnere fra tredjeland.

– Et tydelig rammeverk for FP10 vil gjøre oss bedre forberedt til å bidra fra dag én, heter det i et felles brev til EU-kommisjonen.

Norge i en særstilling, men ikke garantert tilgang
Norge deltar i dag tett i Horisont Europa gjennom EØS-avtalen, sammen med Island og Liechtenstein. Som del av EUs indre marked er Norge tettere integrert i EU-samarbeidet enn andre assosierte tredjeland. Dette gir bred tilgang til forsknings- og innovasjonsprogrammer, og norske aktører hevder seg godt.

Men også for Norge er det usikkerhet om fremtiden i FP10. EU vurderer nå hvordan deltakelsen til assosierte land skal organiseres, og det er uklart om dagens EØS-modell vil videreføres uten endringer.

Mer industri – mindre grunnforskning?
Det nylig fremlagte FP10 antyder et skifte mot mer industrirettet forskning gjennom et nytt europeisk konkurransefond. Dette har vekket bekymring blant både EU-land og assosierte partnere. Universitetene i Storbritannia, Sveits og Canada ber EU sikre at grunnforskning fortsatt har en tydelig plass i FP10.

Share



Author

Runa Monstad