2 May 2019

Britisk deltakelse i Horisont 2020 og Erasmus+

European-Union-Customs-Union-EUCU-865x500

UKRI (United Kingdoms Research and Innovation Office) ga 29. april en oppdatering for norske aktører i Brussel om britisk deltakelse i Horisont 2020 og Erasmus+. Storbritannia skulle egentlig forlatt EU samarbeidet 29. mars. Det gjorde de ikke og det ser ut som om Storbritannia vil være medlem av EU fram til 31. oktober 2019. UKRI ga en orientering om hva som skjer nå som Storbritannia fortsetter å være medlem av EU og hva som skjer hvis Storbritannia plutselig forlater EU uten avtale.

Fortsatt medlem: Samme status som andre medlemsland
For britiske deltakere i Horisont 2020 og Erasmus+ prosjekter gjelder akkurat samme ordninger som for EUs medlemsland. Britiske søkere vil ikke bli diskriminert ved nye søknader og har akkurat samme rettigheter som øvrige medlemsland.

Storbritannia forlater EU uten avtale: Garantert finansiering av den britiske regjeringen
Den britiske regjeringen gikk tidlig ut å garanterte at de vil dekke støtte for britiske deltakere i EU-prosjekter i tilfelle Storbritannia forlater EU uten en avtale. Dette betyr at britiske deltakere i  for eksempel H2020 prosjekter fortsatt vil motta finansiell støtte og det vil dermed ikke bli avbrudd i finansieringen.

Nye søknader:
I nye prosjektsøknader vil britiske partnere ha samme status som deltakere fra EUs medlemsland så lenge de fortsatt er medlem av EU. Nye søknader for Horisont 2020 og Erasmus+ regnes fra innsendelsesdato – noe som betyr at i tilfellet Storbritannia forlater EU uten avtale vil den britiske regjeringen bidra med finansiell støtte for disse prosjektene.

Dette betyr at søknader som sendes inn før en eventuell godkjennelse av søknaden vil få finansiell støtte hvis det kommer gjennom EUs nåløye. Støtten til britiske bidrag vil da komme fra den britiske regjeringen.

Les mer om Brexit og britisk deltakelse i EUs rammeprogrammer her.

Finn faktaark om britisk deltakelse i programmene her.

Share