7 April 2021

Danmark lanserer vaksinepass

Den 6. april tok Danmark, som en av de første i EU, i bruk sitt digitale vaksinepass. “Koronapasset” skal sikre en trygg gjenåpning av samfunnet, men møter også kritikk.

Foto: https://www.netcompany.com/no/Coronapas

Med en heldigital løsning som fungerer som en inngangsbillett, kunne danskene denne uken glede seg over åpne butikker og frisørsalonger. Det nye koronapasset skal vise hvorvidt en person er blitt vaksinert, har testet negativt innen de siste 72 timer eller har hatt Covid-19 i løpet av de siste to til 12 ukene og dermed er immun mot viruset.

Det nye koronapasset er en del av den danske gjenåpningsstrategien, der blant annet butikker, frisørsalonger og kjøreskoler har fått åpne i første omgang. I fase to, som begynner 21. april, følger spisesteder med utendørs servering, biblioteker og museer. Målet er å fjerne de siste restriksjonene innen 21. mai.

Uenighet om håndhevingen
Selv om næringslivet generelt stiller seg positive til det nye virkemiddelet og regjerningens gjenåpningsplan, er det ikke alle som er like fornøyde med måten de nye reglene blir håndhevd på. Butikkeiere har blant annet uttalt at de opplever det som en utfordring å skulle være ansvarlige for å sjekke hvorvidt kundene overholder reglene eller ei. Foretak som ikke kontrollerer kundene risikerer nemlig en bot på 3.000 danske kroner ved førstegangs overtredelse. Neste gang koster det 6.000. For større foretak, strekker boten seg til hele 12.000 danske kroner.

Men det er ikke bare næringslivet som kan bli bøtelagt. Enkeltpersoner som prøver å komme seg inn uten å kunne dokumentere immunitet eller nylig avlagt negativ test, kan forvente seg bøter på 2.500 danske kroner.

Det nye systemet kommer heller ikke uten en prislapp. Ifølge tall fra Jyllandsposten, vil det økte testvolumet koste mellom 50 og 100 millioner danske kroner – per dag.

FHI positive til norsk vaksinepass
Samtidig som danskene tester ut sin nye frihet med et digital pass i lomma, pågår debatten rundt vaksinepass for fullt i Norge. Ifølge NRK, stiller Folkehelseinstituttet seg positive til et norsk vaksinepass. Regjeringen påpeker på sin side at de utreder mulighetene for et vaksinepass i samråd med EU.

EUs vaksinepass går under navnet “digitalt grønt sertifikat” og er under utforming i Brussel. Ideen er at et vaksinepass på eurpoeisk nivå kan gjøre det lettere å bevege seg innenfor Schengen-området, og at turistnæringen og økonomien generelt kan ta seg opp på en trygg og bærekraftig måte. Det er uklart om og når partene vil komme til enighet og et eventuelt vaksinepass vil være klart.

Kommisjonens lovforslag til et digitalt grønt serftifikat kan leses i sin helhet her.

Share