EU sitt mål er å være klimanøytrale innen 2050 og de regner hydrogen som et viktig ledd i å drive den grønne omstillingen vekk fra fossile energiformer.
«Fornybart hydrogen vil spille en viktig rolle i å oppnå EUs mål om å være klimanøytrale innen 2050» ifølge Kadri Simson, EUs kommisær for energi ved lanseringen.
REPowerEU, energiomstillingsplanen til EU, sier at det skal være 20 millioner tonn med grønn hydrogen (hydrogen produsert på fornybar kraft) på det europeiske markedet innen 2030, hvorav halvparten skal være egenprodusert.
10 milliarder kroner til hydrogen
Dersom Europa skal klare å ha en hydrogenproduksjon som leverer 10 tonn hydrogen årlig vil det kreve enorme investeringer.
Derfor har kommisjonen lansert Den europeiske hydrogenbank, utstyrt med 800 millioner euro (knappe 10 milliarder kroner) fra EU’s innovasjonsfond, som skal subsidiere grønn hydrogenproduksjon.
Målet er å gjøre grønn produksjon mer konkurransedyktig sammenlignet med tradisjonell produksjon.
Aksjonsbasert finansiering
Støtten fra banken fungerer gjennom en auksjons-løsning, hvor EUs innovasjonsmyndighet legger ut en subsidie, og aktører byr gjennom sine løsninger og prosjekter.
De løsningene som EU bedømmer til å ha størst effekt per subsidierte euro, vil få prioritet og vinne auksjonen.
Norge jobber for å rekke første auksjonsrunde
Norge er invitert til å delta i hydrogenbanken under den forutsetning at vi godtar endringene i kvotehandelssystemet ETS, ettersom det er her fondet henter finansiering.
Kvotehandelssystemet innebærer at europeiske selskaper må kjøpe utslippskvoter som gir «tillatelse» til utslipp.
Norge er for tiden i en prosess hvor det jobbes og forhandles om hvordan disse ordningene skal innlemmes i EØS-avtalen.
– Vi satser på at vi skal klare å få dette på plass i tide» sier klima- og miljøminister Esben Barth Eide, til Energi og Klima.
Første auksjonsrunde starter i november.
I begynnelsen av september ble H2 Conference arrangert i Stavanger. Der ble det diskutert utviklingen av hydrogennæringen i Norge generelt, og Rogaland spesielt.
Tilgang til hydrogenbanken vil bidra finansielt til utbyggingen av en konkurransedyktig hydrogennæring og verdikjeder i regionen.