7 February 2025

Et EU uten leder – Tysklands valg


EUs «kjempe», Tyskland, har vært i regjeringskrise siden trepartiregjeringen kollapset 6. november. Valget den 23. februar kan snu opp ned på det politiske landskapet til Norges viktigste handelspartner.

Kansler og sosialdemokrat (SPD), Olaf Scholz, tapte en tillitsvotering og ligger langt bak kristendemokratenes (CDU) Friedrich Merz på målingene. Friedrich Merz er en traver i tysk politikk. CDU ligger svært godt an på målingene, og det er nærmest vedtatt at han vil bli landets neste kansler.

Merz og CDU går til valg på strengere grensekontroll samt lov og orden. Han har uttalt at han skal slå hardt ned på ulovlig innvandring og innføre innreiseforbud for mennesker uten gyldig reisedokument i løpet av sin første dag som kansler, dersom han blir valgt. 

Wir schaffen das – nicht

Merz har sagt seg villig til å implementere strengere innvandringsregler med det ytre-høyre partiet, Alternativ for Tyskland (AfD). Dette har ført til hard kritikk fra hans tidligere leder, Angela Merkel.

AfD ligger nå an til å bli Tysklands nest største parti etter å ha doblet seg på meningsmålingene siden det forrige tyske valget i 2021. Partiets leder, Alice Weidel, gjør det godt på målingene og er noe annerledes leder av et ytre-høyre parti. Hun har nemlig en kvinnelig partner med utenlandsk opprinnelse. AfD er nå det mest populære partiet blant homofile tyskere.

Muren som falt?

Det har vært en politisk «brannmur» mot AfD. De etablerte tyske partiene har nektet å samarbeide med det ytre-høyre på grunn av antidemokratiske tendenser. Muren har hatt små sprekker i noen få tyske regioner hvor AfD har fått samarbeide med andre partier.


Sprekkene begynner likevel å bli større etter voteringen hvor AfD støttet opp under CDUs lovforslag. Meningsmålingene viser fortsatt at Merz er den klart foretrukne kanslerkandidaten blant tyskere. Dette til tross for at kristendemokratene, med Merz i spissen, har fått kritikk fra kirken for sin migrasjonspolitikk.

EUs kjempe i krise

Tyskland har vært en stabil «slugger» i Europa siden andre verdenskrig. Tysk industri har slitt med blant annet høye strømpriser og konkurranse fra Kina og USA. Tysklands bilindustri har lenge vært et symbol på Europas avindustrialisering.

Politico melder at Tyskland, som en gang var «solid og forutsigbart», nå er blitt kaotisk. Dette får konsekvenser i et Europa i endring.  

Tyskland er landet Norge eksporterer nest mest til. I 2024 eksporterte Norge varer for en verdi av 280 milliarder kroner til Tyskland. Vi importerte samtidig tyske varer for nesten 113 milliarder kroner fra Tyskland.

Tyskland har vært blant Norges viktigste handelspartnerere takket være EØS-avtalen. Det som skjer i Tyskland, har stor effekt på resten av EU og europeisk politikk.

Share



Author

Steffen Tvedt Brekke