25 September 2023

EUs Chips Act trår i kraft


EU mener tilgangen på Mikrochipper er for ustabil, og iverksetter tiltak.

De siste årene har det periodevis vært svært vanskelig å få tak i mikrochipper. 

Det har vært et stort problem, ettersom mikrochipper er essensielle i en rekke produkter som er avgjørende for digital kommunikasjon, energi, forsvar og industri.

Høyt behov – usikker tilgang

Det var først under pandemien at mangelen gjorde seg gjeldende. Nedstengingen gjorde det vanskelig både å produsere og levere nok. 

Samtidig gikk behovet opp, ettersom det ble 13 % høyere etterspørsel for PC i forbindelse med at mange satt på hjemmekontor.

Det var også en rekke geopolitiske hendelser som påvirket tilgangen. Handelskrigen mellom USA og Kina på tampen av 2020, naturkatastrofen i Taiwan og krigen i Ukraina har alle hatt en stor innvirkning på tilgangen.

For avhengige

En av bransjene som merket godt til mangelen var bilbransjen. Over lengre tid var det svært få nye biler på markedet, og ventetiden var lang over hele landet. Enkelte steder var det også vanskelig å få tak i teknologisk helseutstyr og militært utstyr.

Europa har blitt for avhengige av chipper fra utenfor EU, og tilgangen er for ustabil, spesielt med tanke på at mikrochipper vil bli viktigere i tiden framover, mener EU. Kunstig intelligens, 5G-nettverk, og moderne biler krever alle store mengder mikrochipper.

Det vil EU gjøre noe med. Derfor setter de nå på plass tiltak for å sikre tilgangen. 

Vil bli selvforsynte

De har blant annet mobilisert 43 milliarder euro, med mål om å doble markedsandelen og bli selvforsynte.

Med de nye tiltakene på plass vil Europa være i front av verdens microchip-race. Vi ser det allerede i aksjon: nye produksjonsanlegg, nye investeringer, nye forskningsprosjekter. Og på lang sikt vil dette også bidra til gjenoppblomstringen av industri samt gjøre oss mer uavhengige,, sa Héctor Gómez Hernández, spansk minister for industri, handel og turisme.

Share



Author

Håkon Langeland