28 February 2025

Fra utfordring til mulighet – EUs plan for energifremtiden

I høst var det mye snakk om EUs mange og store problemer. Nå rulles løsningsinitiativene ut på løpende bånd. Denne uken presenterte nemlig Dan Jørgensen, Europakommisjonens energikommissær, en ny handlingsplan for rimelig energi. Planen tar sikte på å redusere energikostnader, forbedre energieffektiviteten og styrke Europas energisikkerhet.

Sverger troskap til Draghi

For some political positions, you have to swear an oath on the Bible. In the European Commission, I had to swear on the Draghi report.

Slik lyder ordene til Jørgensen under pressekonferansen denne uken.

Energikostnader er en av hovedutfordrerne som påpekes i den berømte Draghi rapporten. I følge Draghi er EU preget av fallende konkurransedyktighet og overgangen til en grønn og bærekraftig økonomi. I tillegg er energiforsyning et av de viktigste elementene når det kommer til både europeisk beredskap og selvforsyning. Actionplan for affordable energy skal forhåpentligvis være nøkkelen til flere av EUs største utfordringer.

Penger å spare

Flere av planene publisert av kommisjonen i vinter er knyttet til frigjøring av kapital. Draghi påpeker at viss EU skal konkurrere med USA og Kina, er de nødt til å investere i mye høyere grad. Mer nøyaktig 800 milliarder euro mer i året, på grønn, digital og forsvarsinvesteringer. Dermed er EU svært opptatt med å frigjøre investeringskapital på flere områder, blant annet gjennom å kutte red tape i bedrifters administrative byrder. Jørgensen er ikke lite ambisiøs når det gjelder det europeiske sparepotensialet innenfor energi. Ifølge planen, kan EU spare hele 45 milliarder euro allerede i 2025. Tallet skal økes til 260 milliarder euro etter 2014.

Samtidig er Jørgensen tydelig på at EU har en stor jobb foran dem, for å nå målene. Hvor noe av det viktigste er at EU-landene og Europaparlamentet følger opp om tiltakene Kommisjonen foreslår når disse i tiden fremover legges frem i lovs form.

Planen har fire sentrale fokusområder:

  • Reduksjon av energikostnader for alle
  • Fullføring av energiunionen
  • Tiltrekking av investeringer og sikring av gjennomføring
  • Forberedelse på potensielle energikriser

For å oppnå disse målene inneholder planen åtte konkrete tiltak:

  1. Gjør strømregningene mer overkommelige: EU-landene oppfordres til å senke nettavgifter og skatter på elektrisitet for å umiddelbart redusere energikostnadene for forbrukerne.
  2. Reduser kostnadene ved strømforsyning: Gjennomføring av eksisterende EU-regler og tilleggsaksjoner for å fremme langsiktige strømforsyningskontrakter, akselerere tillatelsesprosesser for viktige energiprosjekter, styrke nettverkene og øke fleksibiliteten i energisystemet.
  3. Sikre velfungerende gassmarkeder: Full reguleringsoversikt og samarbeid mellom energi- og finansregulatorer for å beskytte EU-kjøpere mot prisvolatilitet i fossile brensler, noe som kan føre til en betydelig reduksjon i detaljistprisene på kort sikt.
  4. Energieffektivitet – levere energibesparelser: Implementering av energieffektivitetstiltak for å hjelpe forbrukere med å unngå høye energiregninger.
  5. Fremme fornybar energi: Øke investeringer i fornybare energikilder for å diversifisere energiforsyningen og redusere avhengigheten av fossile brensler.
  6. Styrke energiinfrastrukturen: Forbedre og modernisere energinettet for å sikre en mer effektiv og pålitelig energidistribusjon.
  7. Beskytte sårbare forbrukere: Innføre tiltak for å støtte husholdninger som er mest utsatt for energifattigdom, og sikre at de har tilgang til rimelig energi.
  8. Forbedre energisamarbeidet internasjonalt: Arbeide tett med internasjonale partnere for å sikre en stabil og bærekraftig energiforsyning til Europa.

Hele planen kan du lese her.

Rogalands neste energieventyr

Rogaland er Norges energiregion, og kan derfor spille en viktig rolle i Europas energiomstilling. Det kommer tydelig frem i Jørgensens handlingsplan, at EU ønsker å investere i trygg, stabil og grønn energi. Dermed vil det være svært relevant for regionens aktører innenfor fornybar energi, energieffektivisering og smart teknologi, å se mot Brussel de kommende årene.

Share



Author

Åshild Moen