23 October 2014

Junckers Europakommisjon godkjent

juncker_commissioners_group_executive_credit_european-commission22. oktober ble Junckers Europakommisjon godkjent med god margin under avstemningen i Europaparlamentet.

Både de borgerlige (EPP), sosialdemokratene (S&D) og liberaldemokratene (ALDE) stemte for godkjenning. Junckerkommisjonen har dermed de tre største partigruppene i Europaparlamentet i ryggen. Sammenlagt fikk Junckerkommisjonen 429 stemmer for og 209 imot seg. 67 europaparlamentarikere avsto fra å stemme, først og fremst fra den konservative ECR-gruppen. Både miljøpartigruppen Greens/EFA, gruppen for sosialister og nordiske miljøparti (GUE/NGL) og den euroskeptiske EFD-gruppen stemte imot. Innenfor de større gruppene var det også enkelte europaparlamentarikere som stemte imot godkjenning, blant annet flere spanske sosialdemokrater som hadde varslet om dette på forhånd.

I forkant av avstemningen har Juncker vært tvunget til å foreta en rekke porteføljeendringer for å sikre seg godkjenning. Slovenske Alenka Bratušek var tiltenkt rollen som visekommissær for EUs energiunion, men ble nedstemt med solid margin under parlamentshøringen 6. oktober. Hennes post blir overtatt av Maros Šefčovič fra Slovakia. Han var kommissær under Barroso og blir ansett som en erfaren og kompetent kandidat. Šefčovič var opprinnelig tildelt porteføljen som transportkommissær, men den posten overtas nå av Slovenias erstatter for Bratušek, Violeta Bulc.

Ungarns EU-kommissær Tibor Navracsics får videre skiftet ut et av sine ansvarsområder, statsborgerskap, med sport, etter at han også ble nedstemt under parlamentshøringen 6. oktober. Bakgrunnen er europaparlamentarikernes skepsis til hans partitilhørighet i Fidesz, det nåværende regjeringspartiet i Ungarn under statsminister Viktor Orban. Ungarn har de siste årene høstet internasjonal kritikk for det mange oppfatter som innskrenkninger av borgerrettigheter i landet. Statsborgerskap blir overført til greske Dimitris Avramopoulos, som også har ansvaret for innenrikssaker og migrasjon.

Junckerkommisjonen overtar etter Barroso 1. november. Les mer hos Euractiv.

Share