10 September 2012

Matsikkerhet på vei tilbake i EU

Champ_de_Ble_2

EUs landbrukspolitikk CAP skal nå revideres før den nye budsjettperioden som starter 2013

Lobbyistene spisser klørne og Brusselnerder som meg gleder meg til å se franske traktorer i gatene å høre svenske og britiske frihandlere rope seg hese for å få kutt i det beryktede CAP-budsjettet.
Med finanskrise, Eurokrise og en økende europeisk offentlig gjeldskrise skulle man tro at frihandlerne har sterk kort på hånden – men slik virker det ikke i dag.

Før disse krisene hadde vi nemlig matkrisen med matpriser som skjøt i været og laget store hull i husholdningsbudsjettene og mange spår nye matkriser når kineser og indere vil spise det samme som oss.
I dag er det derfor igjen anstendig å snakke om Food Security og noen særlig kutt i CAP blir det nok ikke.
Polske bønder som var tvilsomme til EU har også vent seg til å få CAP-bidrag og noen særlig støtte fra de nye medlemslandene i øst får derfor brittene knappt.

Matsikkerhet er derimot noe man ikke snakker mye om i Rogaland. Her kan man få mat fra alle verdens deler og til og med serveres det ”bakt potet med ALT” (se bilde).
Som besøkende skulle jeg imidlertid gjerne se litt mer fokus på regional matsikkerhet – slik at man kan få rimelig lokal mat på restauranter, kantiner – og ikke minst på flyplassen der man kan få alle cognacer i verden, men forsatt ikke har lamm fra Kvitsøy, lomper fra Jæren eller perfekt røkt laks fra Hjelmeland som jeg kan ta med til Brussel.

Tekst: Pål Jacob Jacobsen, Europakontoret

Share