29 September 2020

Nordic Edge Expo 2020 – Brussels Studio

Nordic Edge Expo 2020 ble i år digital, og kunne by på interssante sesjoner fra hele seks europeiske byer. Deriblant Brussels Studio, der SrE var arrangør og hovedtemaet var Horisont Europas samfunnsoppdrag klimanøytrale- og smarte byer og European Green Deal.

Foto: Nordic Edge Expo

Nordic Edge Expo 2020: Rethink Normality
Konferanseåpningen for årets Nordic Edge Expo fant sted i Finansparken, der Stavanger Symfoniorkester sto for åpningsnummeret. Fra hovedscenen fikk vi høre fra blant andre Kronprins Haakon og Catharina Sikow-Magny, direktør i Europakommisjonens DG ENER. SrE skaffet sistnevnte taler gjennom vårt nettverk i Brussel. Hovedprogrammet ble kringkastet fra scener over hele Europa på den digitale plattformen OnAir. Den røde tråden i programmet var “trust”, og hovedtemaet var RETHINK NORMALITY, i lys av covid-19 pandemien. Emner som urban energi, grønn mobilitet, innbygger involvering og kunnskapsdeling, samt smart helse, var sentrale emner som ble presentert og diskutert av paneldeltakere og konferansedeltakere.

SrE som arrangør av Brussels Studio
Årets bidrag fra Stavangerregionens Europakontor var NEE Brussel Studio, der hovedtemaene var Horisont Europas samfunnsoppdrag klimanøytrale – og smarte byer, og European Green Deal. Kontoret koordinerte sesjonen og stod for programinnholdet. Vi er svært fornøyd med at vi fikk med oss mange spennende innleggsholdere fra vårt brede europeiske nettverk. Som for eksempel:

 • Mark von Stiphout, Deputy head of unit, Europakommisjonens DG ENER
 • Anna Lisa Boni, generalsekretær i Eurocities og medlem av Mission Board on Climate-neutral and Smart Cities
 • Pirita Lindholm, direktør i ERRIN
 • Davor Meersman, CEO OASC (Open Agile and Smart Cities)

Målet med Brussels Studio var å gi representanter fra europeiske byer, regioner og EU-nettverk, muligheten til å identifisere felles utfordringer knyttet til samfunnsoppdraget, samt dele sin innsikt i hvordan de kan sikre innbyggernes involvering og støtte for å bli en klimanøytral by eller region innen 2030.

Som følge av covid-19 ble vi nødt til å filme flere av innleggsholderne. Filmingen fant sted i hagen på Nordic House, samt utenfor Europaparlamentet som ligger rett ned i gaten for kontoret. Her er noen bilder fra filmingen av Brussels Studio:

Fra venstre: Alexandre Dechaumont (filming og redigering), Anthony van de Ven (moderator, fra Brainport Eindhoven EU Office), Anna Lisa Boni (generalsekretær i Eurocities), Runa Monstad (direktør på SrE), Tora Margrethe Eide (trainee på SrE) og Edel Bertine Dirdal (EU-koordinator på SrE)

Fem europeiske byer
I Brussel studioet fikk vi høre fra de fem europeiske byene Stavanger, Košice, Turku, Braga og Pamplona, og deres vei til klimanøytralitet. Flere av disse byene har erklært sine planer om å bli en av de 100 klimanøytrale byene innen 2030. Byrepresentantene presenterte sin nåværende situasjon, identifiserte utfordringer, og hvordan de skal gå videre for å redusere sine klimaavtrykk.

Workshops
Etter Brussels Studio ble det arrangert tre workshops:

 1. “EIP-SCC on a Mission” av Smart Cities Marketplace
  Workshoppen besto av en paneldiskusjon der diskusjonen dreide seg om utfordringene knyttet til at 100 byer skal bli klimanøytrale innen 2030, og hvilken rolle investeringssamfunnet for smartby spiller for å oppnå målet. I panelet satt representanter fra Europakommisjonens DG ENER, Mission Board representanter fra samfunnsoppdraget klimanøytrale- og smarte byer, EnergyPro, Amber Infrastructure, samt byene Stockholm og Espoo.
 2. “Digital Transformation for Climate-Neutral Cities” av OASC
  Målet med OASC’s workshop, i samarbeid med ICLEI og 100 Intelligent Cities Challenge, var å diskutere hvordan byer og regioner kan utnytte mulighetene knyttet til European Green Deal, samt oppnå en rettferdig omstilling til klimanøytralitet ved å utnytte bynettverk, teknologi, finansiering og anskaffelsesmuligheter.
 3. “Sustainable Innovation Canvas Workshop” av Innovate.city
  Innovate.City sentrerer sin workshop på at samfunnet er i endring og at vi må skape en ny «normal». I lys av covid-19 er det viktig at organisasjoner ikke skal falle tilbake i gamle spor. Derfor vektlegger Innovate.City viktigheten av digitale løsninger, medskaping, mangfold og inkludering i sin workshop.

Stort europeisk nettverk
Stavangerregionens Europakontor har et stort og variert europeisk nettverk, og synes det er givende å kunne bidra med sentrale europeiske aktører til, for eksempel, Nordic Edge Expo. Dersom du meldte deg på Nordic Edge Expo 2020 har du tilgang på Brussels Studioet, workshopene og alt annet materialet ut året. Vi ser allerede frem til Nordic Edge Expo 2021, og håper at vi kan sees fysisk i Stavanger.

 • Les mer om Nordic Edge Expo og se det fulle programmet.
 • Les mer om samfunnsoppdraget klimanøytrale- og smarte byer her.

Share