24 January 2017

Ny president i Europaparlamentet

Italienske Antonio Tajani er Europaparlamentets nye president. Foto: Europaparlamentet

Italienske Antonio Tajani er Europaparlamentets nye president. Foto: Europaparlamentet

17. januar ble den italienske kristendemokraten Antonio Tajani valg som ny president av parlamentarikerne i Europaparlamentet. Tajani sikret seg støtten fra de borgerlige (EPP) og liberale (ALDE) partigruppene i Europaparlamentet, og fikk til sammen 351 stemmer. Han gikk dermed seirende ut foran sosialdemokraten Gianni Pittella, også han italiener, med 282 stemmer.

Bakgrunnen for presidentvalget er at daværende president Martin Schulz i november annonserte at han ikke stilte til valg for en ny periode. Schulz stiller i stedet som Merkels sosialdemokratiske utfordrer når tyskerne går til valgurnene i september.

Annonseringen markerte slutten på storkoalisjonen mellom EPP og sosialdemokratene (S&D), som siden 2014 har samarbeidet for å begrense innflytelsen til de euroskeptiske partiene, og begynnelsen på et nytt samarbeid mellom EPP og ALDE. Tajanis valgseier markerer i så måte en høyredreining i Europaparlamentet, og med dette er alle lederne av EUs viktigste institusjoner (president Jean-Claude Juncker i Europakommisjonen og president Donald Tusk i Det Europeiske Råd) medlemmer av partigruppen EPP.

63 år gamle Antonio Tajani er tidligere journalist og offiser i det italienske luftforsvaret, og var talsmann for Silvio Berlusconi på 90-tallet. Han har også vært kommissær i Europakommisjonen med ansvar for transport og industri, og er nå inne i sin fjerde periode som Europaparlamentariker.

Politico har skrevet fyldig omtale av valget her og her.

Om presidentembetet:
Europaparlamentets president leder debatten og aktivitetene i parlamentet, og er institusjonens offisielle representant internasjonalt og innad i EU. Presidenten velges for to og et halv år om gangen, med mulighet for forlengelse. Signaturen til presidenten er nødvendig for at EUs budsjett og de fleste nye lover kan godkjennes.

 

 

Share