17 September 2024

Nye anbefalinger for et grønnere og mer robust landbruk


Kommisjonspresident Ursula von der Leyen mottok denne måneden rapporten «A shared prospect for farming and food in Europe». Rapporten gir konkrete anbefalinger for et europeisk mat-system som både er bærekraftig, konkurransedyktig og motstandsdyktig.

Det er fem anbefalinger fremhevet i rapporten:

  • samarbeid for å sikre bærekraft og konkurranseevne
  • fremme bærekraftige landbruksmetoder
  • styrking av motstandsdyktighet mot klima- og markedsrisiko
  • sikre et attraktivt og mangfoldig landbruk
  • bedre tilgang til kunnskap og teknologi

Matregionen Rogaland

Stavangerregionen har en lang og sterk tradisjon innen matproduksjon og har i den siste tiden hatt et økende fokus på bærekraftig landbruk.

Landbruk er ikke en del av EØS-avtalen, men for en region med mange aktører som jobber med innovative løsninger innenfor effektivt og bærekraftig matproduksjon, er det viktig å følge med på utviklingen.

Dette ble også vektlagt da fylkeskommunen vedtok en ny nærings- og innovasjonsstrategi i 2020, der mat er ett av tre prioriterte satsingsområder. Den ble utarbeidet på bakgrunn av EUs «smart spesialisering»-metode, med. I planen er det også understreket at regionen skal vende blikket spesielt mot EU for å nå målene.

EU-rapportens fokus på bærekraftig utvikling, innovasjon og digitale verktøy kan være av interesse for Stavangerregionens næringsliv. Bønder i regionen kan hente inspirasjon fra andre aktører i Europa for å utvikle mer miljøvennlige driftsmetoder, og holde øynene åpne for samarbeidsmuligheter med andre europeiske aktører.

Share



Author

Åshild Moen