Det er fem anbefalinger fremhevet i rapporten:
- samarbeid for å sikre bærekraft og konkurranseevne
- fremme bærekraftige landbruksmetoder
- styrking av motstandsdyktighet mot klima- og markedsrisiko
- sikre et attraktivt og mangfoldig landbruk
- bedre tilgang til kunnskap og teknologi
Matregionen Rogaland
Stavangerregionen har en lang og sterk tradisjon innen matproduksjon og har i den siste tiden hatt et økende fokus på bærekraftig landbruk.
Landbruk er ikke en del av EØS-avtalen, men for en region med mange aktører som jobber med innovative løsninger innenfor effektivt og bærekraftig matproduksjon, er det viktig å følge med på utviklingen.
Dette ble også vektlagt da fylkeskommunen vedtok en ny nærings- og innovasjonsstrategi i 2020, der mat er ett av tre prioriterte satsingsområder. Den ble utarbeidet på bakgrunn av EUs «smart spesialisering»-metode, med. I planen er det også understreket at regionen skal vende blikket spesielt mot EU for å nå målene.
EU-rapportens fokus på bærekraftig utvikling, innovasjon og digitale verktøy kan være av interesse for Stavangerregionens næringsliv. Bønder i regionen kan hente inspirasjon fra andre aktører i Europa for å utvikle mer miljøvennlige driftsmetoder, og holde øynene åpne for samarbeidsmuligheter med andre europeiske aktører.