31 May 2023

Nye regler for bærekraftige produkter: Rådet har vedtatt sin posisjon

30. mars 2022 foreslo Kommisjonen nye regler for å gjøre nesten alle varer mer miljøvennlige. Forslaget har som mål å sikre at flertallet av produktene på EU-markedet er utformet for å være holdbare, energi- og ressurseffektive, reparerbare, resirkulerbare og, om mulig, laget av resirkulerte materialer innen 2030.

Nå har EUs ministre vedtatt en felles posisjon på forslaget til forordningen for et rammeverk for krav til økodesign for bærekraftige produkter.

Erstatter økodesigndirektivet

Den foreslåtte Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) erstatter økodesigndirektivet, som i dag kun dekker energirelaterte produkter. Nå skal omfanget utvides betydelig, og det skal etableres et rammeverk som stiller krav til økodesign for de aller fleste produktgrupper. Det vil gjøre det mulig å sette ytelses- og informasjonskrav for nesten alle kategorier av fysiske varer som markedsføres i EU (med noen unntak, som mat og fôr).

Ekskludere biler

Rådet ønsker å utvide unntakskategorien, og vil sikre at motorkjøretøy ikke omfattes av forordningen. Dette argumenteres med at det allerede finnes spesifikke lover som omhandler bilers miljøpåvirkning

Digitalt produktpass på frammarsj

ESPR vil introdusere et nytt digitalt produktpass (DPP), som vil vise informasjon om et produkts miljø- og bærekraftsinformasjon. Dette er ment å informere forbrukere og bedrifter, samt gjøre det lettere å reparere og resirkulere. DPP vil også hjelpe reguleringsmyndigheter å overvåke produkter og spore leverandørkjeden. Rådet stiller seg bak forslaget.

Kommisjonen vil gjøre det lettere for forbrukere å velge miljøvennlige varer (Foto: John Cameron)

Forbud mot å ødelegge ubrukte klær

I Rådets posisjon ønskes det et direkte forbud mot destruksjon av tekstiler og klær, spesielt med netthandel og “fast fashion” i tankene. Rådet ønsker et 4-års unntak for mellomstore bedrifter, og et generelt unntak for små bedrifter.

Overgangsperiode på 18 måneder

Rådets generelle posisjon foreslår en minimumsovergangsperiode på 18 måneder etter ikrafttredelsen av den delegerte rettsakten, for å gi bedrifter tid til å tilpasse seg de nye kravene. Medlemslandene får også 2 år på seg til å vedta nødvendige nasjonale tiltak, inkludert de som gjelder markedsovervåking og bøter.

Neste skritt

Posisjonen som er vedtatt formaliserer rådets forhandlingsposisjon. Den gir rådsformannskapet et mandat for forhandlinger med Europaparlamentet, som vil starte så snart parlamentet vedtar sin posisjon.

Photo by Alejo Reinoso on Unsplash

Share