«If Europe is powerless, it will not survive. Let’s do everything so that Europe and Poland do not have to pay the highest price for freedom, for strength, for sovereignty. Let’s do everything to make Europe strong again.»
Slik lyder talen til Donald Tusk under åpningsgallaen i Warszawa, 1 januar i år. Fra denne dagen er det nemlig Polen som leder det roterende formannskapet i Rådet for Den europeiske union. De har store ambisjoner, med sikkerhet i sentrum. De vil rette oppmerksomheten mot områder som militær-, energi-, mat- og klimasikkerhet. Etter valgresultatet i USA vil også handelspolitikk og internasjonale relasjoner stå sentralt, spesielt i lys av mulig endring i USAs tollpolitikk under Donald Trump.
Hva er egentlig rådet i EU?
Rådet i EU er et av to lovgivende organer, og består av regjeringsmedlemmer fra hvert medlemsland. Hvert halvår roterer medlemslandene på formannskapet. De har en viktig rolle som agendasettere og kan påvirke hvilke politiske saker som skal prioriteres i tiden fremover. I tillegg har de en viktig rolle som møteledere på alle politikkområder i de ulike konstellasjonene. Landet som har sittende formannskap, har også ansvar for å skrive utkast til EU-lover og skal være en viktig mekler i forhandlingsprosessen mellom EU landene.
Dette halvåret er det Polens statsminister Donald Tusk som tar over som leder av Rådet, etter Ungarns formannskap. Han er godt kjent med rollen ettersom han var statsleder i Polen da landet hadde formannskapet sist, og var leder for det Europeiske Rådet fra 2014-2019.
Trumps handelspolitikk og mulige konsekvenser
Hva har egentlig formannskapet med Trump å gjøre?
En av de mest sentrale problemstillingene er Trumps mulige tollbarrierer. Polen står overfor en utfordrende handelsdiplomatisk situasjon dersom Trump gjeninnfører de høye tollsatsene fra forrige presidentskap. Disse kan ligge på 10–20 % for amerikansk import og opp til 60 % for import fra Kina. Slike tiltak kan påvirke industrisektorer som stål, aluminium og bilproduksjon, og samtidig kunne få konsekvenser for EUs eksport til USA.
Trump tok til sosiale medieplattformen X for å beskrive sin frustrasjon like før juletider:
“I told the European Union that they must make up their tremendous deficit with the United States by the large scale purchase of our oil and gas. Otherwise, it is TARIFFS all the way!!!”
Derfor må EU forberede seg på en potensiell handelskonflikt. Europakommisjonen har allerede uttrykt ønske om å forhandle frem løsninger for å opprettholde en balanse i handelsforholdet til USA. Dersom slike forhandlinger ikke lykkes, kan EU måtte vurdere mottiltak – en situasjon som kan minne om konflikten mellom EU og USA i 2018.
Polen vil som formann ha en viktig rolle i å bevare EUs kollektive stemme i møte med disse utfordringene. Tidligere har Trump forsøkt å inngå avtaler med enkelte EU-land og dermed svekke unionens samlede forhandlingskraft. Polen har derfor vært tydelige på at deres ledelse skal bidra til en samlet og sterk europeisk handelsstrategi.
Store utfordringer – store løsninger
Polen har utrykket et bredt fokusområde for sitt formannskap. Her finner vi blant annet europeisk tollreform, flere sanksjoner mot Russland, Europeisk konkurranseevne og EUs langsiktige budsjett (MFF) for perioden 2028-2034. Nøkkelordet i det nye formannskapets prioriteringer er «sikkerhet». Det er totalt 7 hovedprioriteringer hvor sikkerhet er en rød tråd gjennom alle. De kan du lese mer om her.