3 April 2025

Rogaland ser mot Europa, amerikanske tariffer kan ramme næringslivet hardt


President Donald Trump har innført en toll på 15 prosent på norske varer. Eksportfylket Rogalands næringsliv ser nå muligheter i Europa. I bakgrunnen lusker frykten for å havne utenfor Europa.

Kvelden den 2. april kunngjorde Trump 15 prosent toll på norske varer, og 20 prosent toll på varer fra verdens største frie marked, Europas indre marked. Norge har en liten økonomi tuftet på frihandel med Stavangerregionen som landets viktigste eksportregion.

EU har varslet mottiltak, men Ursula von der Leyen holder døren åpen for dialog med den amerikanske administrasjonen. Mer Trump-vennlige europeiske stemmer, som Italias statsminister Giorgia Meloni, er svært kritiske til tariffene.

En stor andel av EUs eksport går til USA, og flere europeiske sektorer går svært tunge tider i vente. Den irske farmasøytiske industrien, tyske bilprodusenter og europeiske vinbønder er eksempler på hvordan hele Europa rammes.

Stygge konsekvenser

Vi frykter konsekvensene for næringslivet i Stavangerregionen. Vårt næringsliv er ikke bare det mest verdiskapende i Norge, men også det mest eksportrettede. Dermed er vi sårbare

Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger

Næringsforeningen i Stavanger har over 2 000 medlemsbedrifter i Stavangerregionen.

Det aller verste for oss er at tollkrig fører til en global resesjon som betyr at energiprisene dras ned. Da stopper investeringene og vi kan frykte permitteringer og oppsigelser – både hos leverandørene og operatørene. Det vil få store konsekvenser for vår region.

I tillegg er det selvsagt mange både små og store enkeltbedrifter i regionen med spissede produkter som plutselig kan oppleve at regnestykket ikke lenger går opp på grunn av toll.

Rogaland og EU

Rogalands næringsliv er likevel mye tettere opp mot EUs indre marked enn det amerikanske. Nesten 70 prosent av norsk eksport går til EU, mot 8 prosent av fastlandseksporten går til USA.

Vi må på innsiden av EUs beskyttelsestiltak. Selv med EØS-avtalen, risikerer vi å bli stående på utsiden, legger Minge til.

Group produserer og distribuerer landbruksredskaper og digitale tjenester til europeiske bønder. Selskapet har både hovedkontor og plogfabrikk på Klepp og eksporterer rundt 95 prosent av produksjonen. Europa er Kverneland Groups desidert viktigste eksportmarked for plogfabrikken.

I samtaler med Stavanger Aftenblad understreket konsernsjef i Kverneland Group, Arild Gjerde, også viktigheten av å havne på innsiden av EUs tollmurer.

EU har varslet mottiltak. Men her har vi håp og tro om at Norge regnes som på innsiden, og ikke vil bli rammet. Dette har i hvert fall vært signalene så langt.

Arild Gjerde, konsernsjef i Kverneland Group

Både Minge og Gjerde deler dermed statsminister Jonas Gahr Støres og finansminister Jens Stoltenbergs oppfatning om viktigheten av det indre markedet. Gahr Støre reiser til Brussel mandag 7. april for å delta i samtaler med Europakommisjonen.

Rogalands næringsliv ser på Europa med nye øyne. Brynes egen Aarbakke AS er enda et eksempel på en av regionens mange eksportbedrifter som eksporterer primært til Europa.

Tett integrering

Trumps tollsatser kan fortsatt ramme Europa hardt. Det indre markedet gjør at den europeiske økonomien er tett integrert. Til gjengjeld gjør dette også at norsk næringsliv kan kjenne på de usikre tidene.

Til tross for at de aller fleste eksportbedriftene i Stavangerregionen eksporterer til EU, vil tariffene kunne skape usikkerhet dersom EUs økonomi blir hardt rammet. Det integrerte markedet gjør at norsk fisk og metaller blir foredlet i Europa.

Dersom det blir problemer med å selge de europeiske varene videre, vil det også skape utfordringer for norske leverandører.

En betydelig del av norsk eksportert aluminium finner vanligvis veien til Tyskland, særlig til landets bilindustri

SSB

Tyskland har eksportert store mengder biler til USA, og det er mange tonn norsk aluminium på tyske veier som et resultat. Dette kan bli et problem for norsk industri, dersom Tyskland ikke lenger får eksportert bilene sine til USA.

Den norske økonomien

Den norske økonomien er relativt liten på verdensbasis. Lave tollmurer og frihandel har åpnet den norske økonomien gjennom historien. Sild, laks, metaller, olje, gass og strøm. Norges rikdom har kommet fra eksport. Dersom eksporten skal holdes oppe, er verdens største frie marked like over grensen.

Share



Author

Steffen Tvedt Brekke