30 September 2013

State of the Union-talen – Barroso forsiktig optimist

Barroso-State-of-the-Union-612x336

Tradisjonen tro holdt Barroso sin årlige tale om tilstanden i EU under Europaparlamentets plenumforsamling 11. september i Strasbourg – og trolig hans siste før 2014, da det er valg til Europaparlamentet og en ny Kommisjon skal på plass.

– We will not go back to the old normal, we have to shape a new normal.

Talen handlet i hovedsak om å holde kursen som allerede er satt. Krisen er på vei inn i sitt sjette år og har utvilsomt endret det politiske landskap. I følge Barroso er krisen langt fra over, men konturene av et nytt Europa begynner å vise seg. “Mer Europa” er nøkkelen til fremtiden og tettere Europeisk integrasjon er veien å gå for å oppnå økonomisk vekst. Fremfor at medlemslandene forsøker å løse krisen på egenhånd, er tettere samarbeid nøkkelen til en sterk og stabil europeisk økonomi. «Når man sitter i samme båt nytter det ikke å si at din ende av båten synker» uttalte Barroso.

Barroso omtalte også konkrete tiltak, blant annet videreutvikling av EUs bankunion gjennom etableringen av et felles redningsfond “Single Resolution Mechanism”, og et indre marked for telekommunikasjon, som på sikt skal fjerne roamingavgiften. Videre nevnte Barroso at kommisjonen vil legge frem to rapporter. En som omhandler den sosiale dimensjonen av en (fremtidig) økonomisk og monetær union, og en som tar for seg forslag og ideer til EUs fremtidige utvikling. Video av talen kan du se her, og mer informasjon finner du på regjeringens hjemmeside her.

Share