11 November 2019

Stavanger tar i bruk finsk smartby løsning

nopeat-kokeilut-skaalautuvat-norjaan

Kaisa Spilling fra Forum Virium og smartbysjef i Stavanger kommune, Gunnar Crawford. Foto: Forum Virium

Forum Virium har utviklet en pilotmodell hvor startup-bedrifter utvikler og tester smartby løsninger. Gunnar Crawford, smartbysjef i Stavanger kommune skal ta i bruk modellen som tidligere er testet i Helsinki. 

Nordic Smart City Network
Modellen som er utviklet av Forum Virium for Smart Kalasatama prosjektet i Helsinki, ble først introdusert for andre nordiske aktører gjennom Nordic Smart City Network. Nettverket samler fjorten byer i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island, hvor målet er å dele smartbyløsninger og erfaringer på tvers av landene. Samarbeidet mellom Stavanger kommune og Forum Virium ble nylig også presentert på Nordic Smart City Summit under årets Nordic Edge Expo i Stavanger.

Agile Piloting Model
Agile Piloting Modellen fungerer ved at en by etterspør urbane tjenester, hvor ferdig-utviklede løsninger ennå ikke eksisterer. I et neste skritt involverer man startup-bedrifter som har teknologikjennskap og kan utvikle løsninger for å tilby tjenestene som trengs. Pilot-modellene blir gjennomført i en seks-måneders periode der man tar sikte på rask implementering og ønsker å involvere mindre lokale bedrifter. Stavanger blir den første byen utenfor Finland som tar i bruk modellen, som tidligere er testet av de seks største byene i Finland gjennom 6Aika samarbeidet. Smartbysjef i Stavanger, Gunnar Crawford er positiv til samarbeidet med Forum Virium:

 “Vi ønsket å finne en måte hvor vi kunne involvere mindre bedrifter i kommunens smartbyvirksomhet. Det var derfor vi ble interessert i Agile Piloting modellen. Etter å ha fått grønt lys fra kommunen skal vi nå begynne å teste løsningen”

For mer informasjon om Forum Virium og deres Agile Piloting Model se her. Les også mer om Nordic Smart City Network her.

 

 

Share