29 June 2023

Stavangerregionens Europakontor feirer 30 år i Brussel!


Stavangerregionens Europakontor ble etablert i 1993 som det første norske regionskontoret i Brussel, og fyller følgelig 30 år i år.

I anledning jubileet organiserte kontoret, sammen med vertsorganisasjon Rogaland fylkeskommune, en stor feiring den på The Merode i Brussel.

Arrangementet var av både sosial og faglig karakter, og en gyllen mulighet for regionens aktører til å treffe kontorets europeiske nettverk – bygd opp over tre tiår.

Faglig påfyll
Dagen startet med et internt faglig program for kontorets medlemmer. Frode Fjeldsbø, kontorets styreleder, åpnet arrangementet med refleksjonen «Denne anledningen er ikke bare en feiring, men et bevis på betydningen av å være til stede i Brussel og de utrolige mulighetene det har brakt oss gjennom årene»

Styreleder Frode Fjeldsbø © Bernal Revert/ BR&U

Rangar Semundseth, energiråd ved den norske delegasjonen til EU, fulgte opp med en presentasjon av EUs arbeid med energimarkedet:  Hvilke konsekvenser har endringene vi ser nå for Norge og Rogaland? i

Flere jubileum i 2023
Det er ikke bare SrE som fyller 30 år i år. Det er også 30 år siden det europeiske indre marked som forutsetter fri flyt av varer, tjenester, kapital og personer trådte i kraft.

Gjennom EØS-avtalen er også Norge en del av dette marked der de såkalte ‘fire friheter’ er sentrale.

Gjestene fikk høre mer om det den historiske betydelsen av det indre marked, samt fremtidige utfordringer av ingen annen en Georg Riekeles, Associate Director ved European Policy Centre.

Riekeles har tidligere arbeidet som politisk rådgiver for  Michel Barnier, mannen som framforhandlet brexit-avtalen på EU sine vegne.

Publikum fikk også  høre på Karin Karlsbro, svensk EU-parlamentariker i Renew Europe Group.

Karlsbro informerte om sitt arbeid som EU-parlamentariker, og reflekterte rundt demokratiets rolle og hvilken rolle EU har, og ta ta, i en rask foranderlig verden.

Regionenes Europa
EUs kompetanseår (eller EU Year of Skills) har nettopp startet, og re-skilling og up-skilling er avgjørende for at vi skal lykkes med de såkalte tvilling-omstillingene.

Vi tør påstå at regionene er avgjørende for å få til denne omstillingen, og inviterte derfor et kompetent panel betående av Ryan Titley fra ERRIN, Marianne Chesak, fylkesordfører i Rogaland fylkeskommune, Ivan Petar Yovchevfra Hydrogen Europe, og Sarah English, fra Scotland Europa til å diskutere hvordan regionene best kan posisjonere seg.

Sarah English, direktør for Scotland Europa, og Helga Aunemo, Stavangerregionens Europakontor © Bernal Revert/ BR&U

Rolf Einar Fife, Norges ambassadør til EU, påpekte også regionenens rolle, og betydningen av «Team Norway» i Brussel, – altså samarbeidet mellom regionskontor, ambassaden og andre norske aktører med interesser i EU.

Han trakk fram flere eksempler på EU-prosjekt som illustrasjon på det gode samarbeidet mellom Rogaland og EU.

Hélène Chraye, Head of unit and Deputy Director av Clean Planet Directorate i EU-kommisjonen, DG Research and Innovation, fulgte opp, med å dele sin innsikt og refleksjoner rundt dette samarbeidet sett fra EU-siden.  

Nordic Edge Expo 2024: What will you change?
Prikken over i-en denne kvelden lanseringen av Nordic Edge Expo 2024 foran 150 norske og internasjonale gjester.

What will you change? spurte fylkesordfører Marieanne Chesak fra scenen, og kunngjorde med det tema for neste års expo.

Etter ett års pause, er det med stor iver og forventning vi ser fram til den 7. og 8. mai neste år, og kontoret vil mobilisere til europeisk deltakelse.

Fylkesordfører i Rogaland, Marianne Chesak © Bernal Revert/ BR&U

Stor regional oppslutning
Det var en stor delegasjon fra regionen som deltok i feiringen av kontoret.

Fra akademia og næringsliv stilte Lyse, UiS, HVL og Nordic Edge.

Det var også en glede å ønske kontorets nye klyngemedlemmer velkommen til foreningen og til feiringen. Herfra stilte  Energy Transition Norwey, Maritime Cleantech og VIA-klyngen.

Offentlig sektor var også godt representert med  ordførere, kommunedirektører, næringssjefer og administrasjon fra flere av våre medlemskommuner: Klepp, Sandnes, Sola, Utsira, Stavanger Eigersund, Sauda, Strand, Gjesdal, og Rogaland fylkeskommune.

Vi takker Rogaland fylkeskommune for formidabel drahjelp til mobilisering av regionale deltakere.

Takk for 30 fine år!
Etter mye arbeid med jubileet er det bare å konkludere med at ettermiddagen og kvelden ble en suksess. For det gjenstår det bare å si tusen takk, til alle som deltok, planla og hjalp til.

Hurra for 30 år, la det bli 30 til!

ShareAuthor

Ebba Lord