26 January 2023

Stor interesse for NEB-STAR og klimanøytralitet under Lynkurs i Brussel


Etter flere år med pandemi og digitale møteplasser, var det endelig duket for fysisk lynkurs i EU/EØS i Brussel. På årets agenda sto blant annet sirkukærøkonomi, der Rogalandsaktører har mye å vise til.


25. og 26. januar møttes aktører fra kommuner og fylkeskommuner i hele landet til et todagers kurs i EU og EØS.

På programmet sto blant annet bærekraft, et tema der Stavanger kommune satser sterkt.

Derfor var det naturlig å invitere ned Kristin Kverneland fra Smartbyavedelingen i kommunen, sammen med bærekraftskonsulent Heather Bergsland fra VENI.

Sammen presenterte de gode eksempler på hva bærekraft er i praksis, og hva det betyr for kommuner og innbyggere.

Sirkulærøkonomien utfordrer oss på lokalt, nasjonalt og europeisk nivå, med nye regler og retningslinjer.

Dette gjelder også for offentlige bygg. Helga Aunemo og Malin Henden fra Europakontoret ga en innføring i dette fra et EU-perspektiv, for å vise hva vi har å forholde oss til på EU-siden.

Visste du for eksempel at 40% av EUs energibruk og 30% av utslippene kan knyttes til bygninger?

2023 er EU Year of Skills. Hvordan sikrer vi kompetansen vi trenger i det grønne skiftet, spør Helga Aunemo og Malin Henden fra Stavangerregionens Europakontor, under sirkulærøkonomiworkshop i Brussel.

Stjerner i sikte
Stavanger er arnested for flere viktige EU-iniativ i Norge. NEB-STAR – eller New European Bauhaus Stavanger er ett av dem.

New European Bahaus (NEB) er et flaggskip for bærekraftige, grønne og menneskesentrerte bygg og nærområder, inspirert av den opprinnelige Bauhaus-bevegelsen.

Her er Stavanger, som èn av kun seks i Europa, en såkalt fyrtårnsdemonstrator. Pedersgata og Site 4016 er områder som Stavanger kommune, sammen med innbyggerne og næringslivet skal utvikle i tråd med NEBs prinsipper for inkludering, bærekraft og estetikk.

Kristin Kverneland, prosjektleder for NEB-STAR i Stavanger Kommune, Heather Bergsland, bærekraftskonsulent i VENI, og Malin Henden, EU-koordinator ved Stavangerregionens Europakontor i Brussel.

Felles utfordringer, felles løsninger
Rogaland gjør det også sterkt innen andre bærekraftsparametre i EU.

Regionen er nemlig en av Europas klimatilpasningsregioner. Dette arbeidet ledes av Rogaland Fylkeskommune, og svarer på èn av de fem «missions», eller samfunnsoppdrag, under Horisont Europa.

Et annet viktig samfunnsoppdrag fra EU er «Mission Cities». Her er Stavanger, sammen med Oslo og Trondheim, èn av 112 byer i Europa som skal jobbe mot å bli klimanøytrale innen 2030.

Birger S. Clementsen er direktør for innovasjon og støttetjenester i Stavanger Kommune. Sammen med Sebastian Blomli fra Innlandet, delte han erfaringer fra hvordan en kommune eller region kan benytte seg av mulighetene som ligger i EUs programmer.

Sebastian Blomnli fra Innlandet (t.v.) og Birger S. Clementsen fra Stavanger kommune diskuterer mulighetene som ligger i EU for kommuner og regioner.

Bærekraft engasjerer
At bærekraft er et tema som opptar mange, var det liten tvil om da paralellsesjonen gikk i gang. Mer enn 30 personer deltok og bidro med sine tanker, ideer og synspunkter under workshopen.

Deltakerne ble utfordret på spørsmål knyttet til innbyggerinvolvering, overføringsverdi, kompetanse og læring i det grønne skiftet.

Randi Hoseth fra Osloregionens Europakontor jobber blant annet med bioøkonomi, og har et sterkt engasjement for bærekraft. Hun oppsummerte innspillene og ideene som hadde kommet.

Et viktig poeng var å involvere innbyggerne fra start, og ellers på rett sted i prosessen. Ellers ble det påpekt at det er viktig å ikke å låse seg for tidlig, og å ta tiden til å dele innsikt og erfaringer.

– Vi må tenke globalt når vi handler lokalt, skrev èn av deltakerne.  

Rune Bakkevold, spesialrådgiver i Viken, og Morten Stemre, Østlandssamarbeidet, noterer ideer for å sikre god overføringsverdi i bærekraftsprosjekter.




Share



Author

Ebba Lord