20 January 2025

Trump, tariffer og turbulens: Norges rolle i et nytt maktspill


I dag (20. januar) innsettes Donald Trump som amerikansk president for andre gang. Spørreundersøkelser viser at store deler av verden gleder seg til Trump 2.0. EU har på den andre siden jobbet i flere måneder for å forberede seg på tariffer, Grønland, og alt en ikke vet kommer.

Det er liten entusiasme blant europeiske ledere for Trump. Til gjengjeld er svært få europeiske ledere invitert til Trumps innsettelse. «Europas mektigste», den italienske statsministeren, Giorgia Meloni, er den eneste europeiske statslederen som har fått invitasjon. Meloni får følge av flere EU-skeptiske politiske figurer på ytre-høyre side under innsettelsen.

Trump har også invitert en rekke andre statsledere, der Argentinas president Javier Milei og Kinas president Xi Jinping er på invitasjonslisten.

Handelspolitikk til besvær

EUs handelspolitikk vil møte motstand under Trump. EU ønsker mer frihandel i verden, og inngår stadig nye avtaler for å åpne den globale handelen. «Verdens fineste ord i ordboken», ifølge Trump, er «tariff».

Trumps manglende sympati for Europa og fallende konkurransekraft har fått analytikere til å hevde at Maroš Šefčovič, EUs kommissær for handel og økonomisk sikkerhet, har verdens vanskeligste jobb.

Spiel des Jahres – Tariffspillet

EU må konkurrere med både Kina og USA. EU har allerede satt tariffer på kinesiske elbiler på opp til 45,3 %. Tyskland frykter gjengjeldelse fra Kina, og ønsket ikke å innføre tariffen i frykt for at tysk bilindustri kan møte tilsvarende mottiltak i Kina. Kina har innført «hevntariffer» på andre sektorer.

EU og Kina har fortsatt tett dialog i møte med en Trump-hverdag. Likevel er det lite fremgang i tarifforhandlingene mellom de to partene.

Frihetens(handels)bastion

EU er avhengig av frihandelsavtaler. EU trenger blant annet «kritiske mineraler og metaller». Likevel er det liten politisk vilje til å åpne for gruvevirksomhet i Europa og Norge.

Norge og USA inngikk en avtale om å styrke samarbeidet rundt kritiske mineraler 30. september 2024.

Kritiske mineraler og metaller var en av hovedmotivasjonene bak frihandelsavtalen med Mercosur-landene. Vi har tidligere skrevet om denne her. Mercosur-avtalen er samtidig, som mye annet i Europa, et vanskelig tema med store uoverensstemmelser. EU har også gjenåpnet forhandlinger om en frihandelsavtale med deres fjerde største handelspartner, Malaysia.

Norsk særstilling

Politisk Kvarter morgenen før Trumps innsettelse ble Norges forhold til EU tatt opp som en avgjørende faktor for norsk næringsliv. Jonas Gahr Støre hevdet at Norges viktigste interesser ligger i Europa, med nesten 70 % av norsk eksport til EU og 20 % til Storbritannia mot rundt 3 % til USA.

Likevel arbeider regjeringen for at Norge skal stå utenfor en eventuell handelskrig. Gahr Støre hevdet også regjeringen arbeider svært tett opp mot Europa og EU-systemet for å sikre norske interesser i en eventuell handelskrig.

I det samme politiske kvarteret ble det reist tvil om EUs vilje til å ivareta norske interesser grunnet det norske etterslepet som inkluderer Fornybardirektivet. Fremskrittspartiets leder, Sylvi Listhaug, mener det er selvsagt at Norge kan få til en god avtale med EU grunnet norsk gasseksport.

Hun uttalte også at den norske særstillingen kan gi Norge gode muligheter for en handelsavtale med USA.

«Drill, baby, drill»

Slagordet slo først an under Republikanernes presidentvalg i 2008 da visepresidentkandidaten, Sarah Palin, brukte slagordet under visepresidentdebatten mot Joe Biden. Slagordet fikk nytt liv under Trumps valgkamp, 16 år etter Palin først brukte uttrykket.

Energianalytiker hos Nordea, Thina Margrethe Saltvedt, sier hun tror Trumps olje- og gasspolitikk kan få store konsekvenser for Norge og Europa etter spørsmål fra Altinget.

Norsk gass kan få mer konkurranse fra amerikansk gass, ifølge Saltvedt. Dette kan til gjengjeld bidra til lavere energipriser i EU.

Share



Author

Steffen Tvedt Brekke