Europa har gått fra den ene krisen til den andre, fra finans- og eurokrisen til pandemi og krig i Ukraina med påfølgende strømkrise. I tillegg har Europa vært rammet av terrorangrep, flomkatastrofer og stadig hyppigere og kraftigere ekstremvær. EU har hatt nok å ta tak i.
Europakommisjonen foreslår derfor en helhetlig beredskapsplan som skal forberede Europa på alle mulige slags kriser, inkludert dem vi ikke vet om vil komme.
Klar deg selv
«Klar deg selv» er et av hovedbudskapene, særlig for de første 72 timene. Kommisjonen anbefaler familier å ha beredskapslager, i likhet med norske myndigheter. Kommisjonen foreslår også å styrke Senteret for samordning av innsats ved naturkatastrofer og uønskede hendelser (ERCC).
ERCC er det viktigste grunnlaget for sivil katastrofeinnsats i EU. Senteret er spesielt viktig for kartlegging av kriser, særlig når naturkatastrofer rammer på tvers av landegrenser.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap koordinerer den norske innsatsen i ERCC.
“I forbindelse med pandemihåndteringen, har også norsk deltakelse i EUs ordning for sivil beredskap vist seg å være verdifull”, heter det i et forslag til stortingsvedtak om deltakelse i ERCC fra 2021-2027.
Svært mye av samfunnssikkerhets- og beredskapssamarbeidet mellom de nordiske landene foregår via ERCC. Det er også en viktig møteplass for norske myndigheter som gir tilgang til EUs beslutningsstrukturer.
NATO og Norge
Europakommisjonens forslag legger også opp til tett samarbeid med EUs «nabolag» og NATO. Samtidig er det medlemslandene som er i fokus. Det vil blant annet komme en strategi for å danne flere lagre med kritiske ressurser som skal komme unionen til gode, dersom Kommisjonen får det som den vil.
De mindre konkrete tiltakene er knyttet til innbyggerinvolvering. Europakommisjonen vil blant annet «styrke mer robuste innbyggere». Og å fremme en kultur med økt fokus på beredskap.
En ulykke kommer sjelden alene
Planen om en beredskapsunion bygger videre på Niinistö-rapporten. Den tidligere finske presidenten Niinistö skrev om hvor viktig beredskap er i sin rapport Tryggere sammen.
“Trusler stopper ikke ved våre grenser, de fosser mellom de sammenkoblede sektorene i økonomien vår”, sa Sauli Niinistö i rapporten.
En helhetlig krisetenkning er nødvendig, ifølge Niinistö. Ett eksempel er hvordan Russlands invasjon av Ukraina førte til en europeisk strømkrise. Rapporten understreker at informasjon, kartlegging og koordinering derfor må flyte lettere over landegrenser i større grad enn før.