27 February 2025

Industriens redning? EUs storsatsing skal sikre Europas konkurranseevne


EUs toneangivende «Ren Industriavtale» ble lansert onsdag 26. februar. 100 milliarder euro i industristøtte, nytt statsstøtteregelverk og grønne merkelapper og sertifiseringer skal bidra til Europas reindustrialisering.

Ren Industriavtale er ett av flere tiltak EU har lovet å innføre etter den mye omtalte Draghi-rapporten. Europas konkurranseevne har svekket seg mot amerikansk og kinesisk industri.

Ren Industriavtale har to hovedformål. Den skal redde en stadig mer konkurranseutsatt europeisk industri, og dekarbonisere EU. Industriavtalens mest kraftfulle tiltak er etableringen av en «industriell dekarboniseringsbank». «Banken» skal bestå av 100 milliarder euro som skal hjelpe EUs industri gjennom det grønne skiftet.

Det vil også komme et «Laget i Europa»-rammeverk for offentlige og private anskaffelser i løpet av 2026. Dette skal gjøre det mer attraktivt å kjøpe mer klimavennlige europeiske varer for forbrukere og industrier. Regelverket vil gjelde for enkelte «strategiske sektorer».

6 hovedprioriteringer

Industriavtalen har seks overordnede mål.

  • Senke strømprisen
  • Styrke etterspørselen etter grønne varer
  • Finansiere det grønne skiftet
  • Sirkulærøkonomi og tilgang til materialer
  • Global handel
  • Arbeidskraft og kompetanse

Europakommisjonen vil komme med en rekke tiltak innen hver hovedprioritering i løpet av sin nåværende mandatperiode. De første tiltakene vil komme i løpet av første kvartal dette året.

LO og NHOs europeiske moderorganisasjoner har uttalt at EU har ingen tid å miste med å implementere de nye planene. De hevder det er essensielt dersom ikke flere millioner jobber skal gå tapt innen utgangen av 2025.

Innvirkning på Stavangerregionen

EUs Ren Industriavtale kan også få store konsekvenser for Rogaland. Europas økonomiske kraft har stor innvirkning på Norge gjennom det indre markedet. EUs evne til å håndtere strømprisene i lys av Russlands invasjon av Ukraina har også stor betydning for industrien og husholdningene i Rogaland.

Et eksempel der Ren Industriavtale kan ha en direkte effekt på Rogaland, er innen karbonfangst og lagring. EU vil gå gjennom strategien for CCUS i løpet av 2026. De har allerede varslet om at de ønsker å bygge et marked for CCUS. Stavangerregionen har gode forutsetninger for å lykkes innen feltet.

Ren Industriavtale legger også grunnlaget for grønt hydrogen. Europakommisjonen varsler om at de skal tydeliggjøre regler for produksjon av lavkarbon-hydrogen i løpet av årets første kvartal.

EU varsler at de ønsker å gjøre det lettere å investere i hydrogenproduksjon, og de annonserer også lanseringen av en «hydrogenmekanisme» som skal fjerne risiko ved å legge om til hydrogendrivstoff i sektorer hvor dekarbonisering er særlig vanskelig.

I EU-prosjektet Hyperion samarbeider Rogaland fylkeskommune med ti andre europeiske regioner for å etablere verdikjeder og etablere et tydelig regelverk for hydrogen. Det er et glimrende eksempel på hvordan Rogaland kan bruke sine styrker til å påvirke og utvikle fremtidens industri.

Share



Author

Steffen Tvedt Brekke