28 May 2024

Krisen i Kaukasus

Tidligere har vi skrevet om mulig utvidelse av EU – om Moldova, Ukraina og Georgias fremgang mot å bli tatt inn i «det gode selskap».

Etter stor fremgang fra Ukraina og Moldova ble det i november 2023 åpnet forhandlinger med de to tidligere østblokk-landene, mens Georgia ble tildelt kandidatstatus.

Det så ut til å gå rett vei. De fleste landene i øst så mot Europa og EU – både folket og politikerne.

Etter Russlands angrep på Ukraina var all den allerede tynnslitte tilliten til Moskva og Kremlin brutt.

Russland viste nok en gang at de ikke var til å stole på. Det var det siste strået.

Georgia trekker seg?

I økende grad så man nå mot vesten og EU for beskyttelse og velstand. Georgierne sto mange tusen mannsterke i gatene med stjerneprydete blå flagg og ropte «Georgia inn i EU».

Og i en folkeavstemning i april 2023 stemte mer enn 80 % for medlemskap i EU.

Men nå, et par måneder senere, er situasjonen en helt annen.

Georgia står nå ved et veipunkt. Og regjeringspartiet Georgisk Drøm ser nå ut til å gå imot folkets ønsker. De trekker landet bort fra EU, og tilbake mot Russland.

Stor uro rundt den nye loven i Georgia

De siste ukene har det vært stor uro i landet, med demonstrasjoner mot regjeringen.

Bakteppet er en ny lov. En «russisk lov».

Loven gjør det obligatorisk for ikke-statlige organisasjoner å registrere seg som «utenlandske agenter» dersom de får minst en femtedel av finansieringen fra utlandet. Den omfatter også hjelpeorganisasjoner og medier. Organisasjoner som ikke registrerer seg, vil få månedlige bøter, i følge NTB.

«Loven minner til forveksling om den russiske loven om «fremmede agenter» som ble innført i 2012, og som er blitt brukt til å strupe det russiske sivilsamfunnet,» skriver forfatter og Russlandsekspert, Erika Fatland i Aftenposten.

Tirsdag 14 mai vedtok parlamentet den kontroversielle «russerloven», med overveldende flertall: 84 for, 30 imot.

Presidenten i Georgia, Salome Zourabisjvili står tydelig imot parlamentet. Lørdag forrige uke la hun ned veto mot loven.

– I dag har jeg lagt ned veto mot en «russisk lov». Denne loven er russisk i sitt innhold og i ånden. Den er i strid med grunnloven vår og alle europeiske standarder, sa Zourabisjvili lørdag, skriver NRK.

Det ser dog ut til at parlamentet vil prøve å overstyre vetoet.

Uro også i vest

Krisen i Kaukasus bekymrer også i «vesten». Frankrike, Tyskland, og EU går hardt ut mot loven.

I en samlet uttalelse fra Tyskland og Frankrike kommer det frem at de er «dypt bekymret» for utviklingen i Georgia, som de mener går imot Europeiske verdier. Det samme kommer fra EU. EU har nemlig advart om at en vedtagelse lovforslaget vil torpedere Georgias sjanser for å bli med i unionen, skriver Politico.

ShareAuthor

Håkon Langeland