13 February 2025

Mindre papir, mer action: Europakommisjonens nye arbeidsprogram


En mer uforutsigbar verden med flere store samfunnsutfordringer. Situasjonen er dystert. EU har lagt frem sitt arbeidsprogram for 2025 som skal løse disse utfordringene.

Arbeidsprogrammet ble lansert 12. februar og har som mål å gjøre EU smidigere, raskere, mer konkurransedyktig, grønnere, rikere og enklere. EU er i en omstillingsfase, og følger stort sett Draghirapportens anbefalinger.

Det er nok av symptomer på sykdom i EUs økonomi. Høye strømpriser, mangel på arbeidskraft, og lavere investeringsvilje enn hos konkurrentene i Kina og USA er noen av utfordringene EU står overfor.

Mario Draghi og hans rapport prøvde å diagnostisere EU og utfordringene unionen står ovenfor. Noe må gjøres for å unngå en «langsom smerte», ifølge Dr. Draghi (han har en doktorgrad i økonomi).


Bitter medisin?

En av flere foreslåtte medisiner er radikal simplifisering av administrative byrder. Reguleringer og rapporteringskrav skal kuttes for bedrifter, ifølge Europakommisjonen. EU har i lang tid blitt kritisert for å være for strenge på regulering.

Europakommisjonen hevder at deres «omnibus» lovpakker skal ha som mål å senke administrative byrder med minst 25 % og 35 % for små og mellomstore bedrifter.

Overregulering ble påpekt av den amerikanske visepresidenten JD Vance under Paris AI Summit tirsdag. Vance hevder overregulering er kan føre til «død» dersom Europa ikke deregulerer tech-industrien.

Store deler av Brussel er enige med Vances resept, til tross for stor politisk uenighet med resten av den amerikanske presidentadministrasjonen. Konkurranseevnekompasset har allerede adressert mange av problemene EU står ovenfor og lagt føringen for Europakommisjonens fem neste år.

«AI Liability Directive» har trukket tilbake etter Vances kommentarer. Direktivet skulle håndtere skader forårsaket av KI. Tilbaketrekningen har fått blandede reaksjoner i Europaparlamentet.

Arbeidsprogrammet er laget etter et samarbeid med Europaparlamentet, medlemslandene og EUs rådgivende organer. Det går mer i dybden på Europakommisjonens arbeid det neste året.

Lang reseptliste

Avbyråkratisering er langt fra de eneste tiltakene som blir trukket frem i arbeidsprogrammet. Grønn omstilling er fortsatt høyt på agendaen. «Ren Industriavtale» kommer den 26. februar, og det er ventet store tiltak for å få til en reindustrialisering av Europa ved bruk av grønn industri. Til tross for lovnader om grønn industrisatsning har flere stilt spørsmål ved om det vil ha en effekt dersom klimarapportering vil få mindre fokus.

Europeiske innbyggere og banker investerer mye mindre enn sine amerikanske motparter. Dette har ført til at europeiske selskaper sliter med å få inn kapital, og mange drar til USA, mens enkelte ikke får skalert opp. «Sparings- og Investeringsunionen», et kommende tiltak fra Europakommisjonen skal derfor bidra til økt økonomisk aktivitet ved å fire på kravene for lån og investeringer.

Det vil blant annet også komme nye rammeverk for statsstøtte, bærekraftig transportplan, økte investeringer i «KI-fabrikker», og oppstarten på det som skal bli «en sann EU-forsvarsunion». Det fulle arbeidsprogrammet finner du her.

Share



Author

Steffen Tvedt Brekke