27 November 2023

Norske aktører har vært bekymret for nye metan-regler. Nå kommer de

15 november lanserte EU nye regler for metanutslipp. Det er første lov av denne typen.

Under den nye loven må olje og gass-selskaper måle, rapportere, og verifisere metanutslipp, samt innføre tiltak for å begrense utslippene. Alt dette må skje innen 1.januar 2027, skriver EU i en pressemelding.

Planen er ifølge pressemeldingen å kutte metanutslippene med 30 prosent innen 2030.

– Dette vil gagne planeten og samtidig sørge for at vi unngår unødvendig bruk av ressurser i et presset globalt gassmarked, sier Europakommisjonens kommissær for energi, Kadri Simson.

Loven er en del av FIT-for-55-pakken under Green Deal som vi har skrevet mye om tidligere.

Les mer om det her og her.

Ingen overraskelse

At loven kommer nå, er ingen overraskelse. Den har vært på trappene siden 2021, og norsk næringsliv har vært bekymret for ringvirkningene av loven.

Norsk olje- og gassnæring og regjeringen har drevet omfattende lobbyarbeid for å få endret deler av den nye loven om metanutslipp, skriver Energi og Klima.

Grunnen er et krav i loven om månedlig manuell kontroll av flammetårn, som benyttes når det fakles på olje- og gassplattformer. Det mente norske aktører var lite hensiktsmessig.

Det ville føre til både stans og økt utslipp av Co2, ifølge Offshore Norge.

Ved manuell kontroll må nemlig en person utføre kontrollen, og som følge av strenge norske sikkerhetsregler må da hele anlegget stenges. Prosessen med nedstenging og oppstart kan ta flere dager.

Men nå ser det altså ut til at det har blitt inngått et kompromiss. Kontrollene kan utføres elektronisk, melder TU. Det er gledelige nyheter for norsk olje og-gass industri.

Ellers vil reglene ha lite innvirkning på norsk industri, ettersom norsk olje-og-gass har blant de laveste metanutslippene i verden.

Skal godkjennes

Loven skal nå godkjennes av EU-parlamentet og Ministerrådet, noe som normalt er en formalitet.

– Å håndtere metanutslipp er en vinn-vinn-policy. Det er bra for planeten vår og bra for forbrukerne. Jeg ser frem til å samarbeide med den europeiske og internasjonale energibransjen for å sikre at disse reglene blir raskt og effektivt implementert, sa vise-presidenten for Green Deal, Maroš Šefčovič.

Saken er markert EØS-relevant av EU og er under vurdering av EFTA.

Share



Author

Håkon Langeland