Det var ventet stor spenning til von der Leyens nye EU-kommisjon. De foreslåtte kommisærene ble presentert etter flere uker fylt med overskrifter om politiske posisjoneringer godkjenning fra Slovenias parlament, og krav om kjønnsbalanse fra von der Leyen.
Tøffe høringer i vente
Den foreslåtte EU-kommisjonen er ventet å erstatte den gamle 1. desember. Men før den tid, må kandidatene gjennom tøffe høringer i EU-parlamentet. Von der Leyens ambisjon var at den nye EU-kommisjonen skulle tre inn allerede 1. november, men det har tatt lenger tid en først antatt. Slovenias kommisær venter fortsatt på godkjennelse fra nasjonalparlamentet.
Vellykket maktspill?
Von der Leyen hadde styrket sin posisjon innad i EU etter hun kvittet seg med en av sine argeste kritikere, franskmannen Thierry Breton, like før annonseringen av de nye kandidatene. Von der Leyen lovet Frankrike en spesielt viktig portefølje dersom Breton ble erstattet.
Frankrike endte opp med å nominere Stéphane Séjourné, som for tiden er utenriks- og Europaminister på hjemmebane. Han får ansvaret for velstand og industristrategi.
Von der Leyen konsoliderte dermed makt gjennom favorisering av nære politiske støttespillere og ved å spre mektige porteføljer mellom flere kommisærer.
Politiske prioriteringer
Kommisjonspresidenten hadde som uttalt mål å ha kjønnsbalanse i den nye kommisjonen. Hun ba derfor hvert land nominere to kandidater, én av hvert kjønn. Til tross for dette fulgte kun Bulgaria denne oppfordringen. Resultatet ble 60 prosent menn og 40 prosent kvinner.
I forkant av presentasjonen posisjonerer de 27 medlemslandene seg for å få porteføljer som er viktige for dem.
Noen porteføljer er viktigere enn andre. Et eksempel er at den franske velstand- og industristrategikommisæren regnes som en mye viktigere post enn Maltas post for intergenerasjonell rettferdighet-, ungdom-, kultur- og sport.
Andre land har spesifikke porteføljer som betyr mye for nettopp dem. Kypros har for eksempel en større interesse for fiskerikommisæren enn det landlåste landet Ungarn.
Viktige kommisærer for Norge
Fra et norsk perspektiv er dette kanskje de viktigste kommisærene å bite seg merke i dersom de overlever høringene:
Energikommisæren blir Dan Jørgensen fra Danmark.
Klimakommisæren blir Teresa Ribera fra Spania.
Miljøkommisæren blir Jessika Roswall fra Sverige.
Fiskerikommisæren blir Costas Kadis fra Kypros.
Handelskommissæren blir Maros Sefcovic fra Slovakia.
Forsvarskommisæren blir Andius Kubilius fra Litauen.
Transportkommisæren blir Apostolos Tzitzikostas fra Hellas
Dersom du ønsker å lese mer om Ursula von der Leyens gjenvalg som Kommisjonspresident kn du gjør det på våre nettsider her.
Vi har også skrevet om hvordan Europakommisjoen blir til her.