Den nylig gjenvalgte Kommisjonspresidenten jobber for tiden hardt med å sette sammen kabalen til ny Kommisjon. Men paralelt skjer det store ting på industrifeltet:
Den 20. august kunne Von der Leyen gratulere delstaten Sachsen med etableringen av en ny halvlederfabrikk – en av flere i Europa etter at ideen til Chips Act ble lansert under State of the Union-talen for tre år siden.
Skal doble produksjonen
Chips Act, eller halvlederforordninen på norsk, trådte i kraft i september 2023.
Et knapt år senere har både Sicilia og Grenoble åpnet halvlederfabrikker.
Fabrikken I Dresden skiller seg likevel ut, som det Von der Leyen beskriver som en såkalt «first-of-a-kind facility».
Målet med forordningen er å doble Europas produksjon av halvledere – fra 10% av verdensvolumet i 2020 til 20% innen 2030.
Et uavhengig og konkurransedyktig Europa
Halvledere er en strategisk komponent i mange samfunnskritiske produkt, som for eksempel forsvars- og helsemateriell.
I tillegg er det sentrale komponenter i en stadig større andel av produkter, etter hvert som digitalisering og bruk av kunstig intelligens brer om seg.
Eksempler er superdatamaskiner innen akademia, høyautomatiserte kjøretøy innen bilindustrien og utstyr innen romfarstsindustrien.
Europa satser stort på både forskning, industri og grønn omstilling, samtidig som mangelfull tilgang på halvledere har tvunget mange fabrikker i kne.
Chips Act er derfor ansett som en strategisk viktig for å løfte Europas konkurranseevne og å komme i mål med det grønne skiftet.
Forodningen er per tid til vurdering i EØS/EFTA-landene.